Atac cibernetic fără precedent Noua Caledonie a fost ținta unui atac cibernetic masiv marți, doar la câteva ore după ce președintele Franței,
Atac cibernetic fără precedent
Noua Caledonie a fost ținta unui atac cibernetic masiv marți, doar la câteva ore după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a anunțat vizita în arhipelagul francez. Autoritățile locale au calificat atacul drept unul de o forță „fără precedent”, dar echipele tehnice au reușit să îl oprească înainte ca pagubele să devină semnificative.
Cum a avut loc atacul
Atacul a vizat saturarea rețelei de internet a unuia dintre principalii furnizori de servicii de internet din Noua Caledonie. Hackerii au trimis milioane de emailuri către o singură adresă, cu scopul de a bloca rețeaua și a o face inoperabilă. Conform declarațiilor oficiale, majoritatea adreselor IP utilizate în atac proveneau din Rusia. În total, au fost identificate 95.000 de încercări de conectare în doar câteva secunde.
Reacția autorităților
Christopher Gygès, membru al guvernului local responsabil cu problemele digitale, a declarat că echipele de la OPT (Departamentul pentru Poștă și Telecomunicații) și ale statului au lucrat neîncetat pentru a opri atacul. „Noaptea trecută am suferit un atac cibernetic de o forță fără precedent în Noua Caledonie”, a spus Gygès, adăugând că atacul a fost declanșat la scurt timp după anunțul vizitei lui Macron.
Contextul vizitei lui Macron
Emmanuel Macron a părăsit marți seara Parisul, îndreptându-se către Noua Caledonie, unde intenționează să calmeze situația tensionată din arhipelag. În ultima săptămână, Noua Caledonie a fost scena unor revolte violente declanșate de reformele electorale impuse de Paris, soldate cu șase morți și numeroase arestări. Macron va ateriza joi în arhipelag, însoțit de miniștrii apărării și de interne, precum și de aproximativ 100 de membri ai GIGN, o unitate de elită a poliției franceze.
Tensiuni sociale și economice
Noua Caledonie, anexată de Franța în 1853 și devenită teritoriu de peste mări în 1946, se confruntă cu provocări economice și sociale majore. Insula este al treilea producător mondial de nichel, dar sectorul este în criză, iar unul din cinci locuitori trăiește sub pragul sărăciei. Recent, protestele au fost declanșate de temerile că reformele electorale vor dilua votul indigenilor kanak, care reprezintă 40% din populație.
Măsuri de securitate și evacuări
Pentru a gestiona situația, peste 1.000 de întăriri de securitate din Franța au fost trimise în arhipelag. Aproximativ 90 de baricade au fost îndepărtate de pe drumuri, iar autoritățile au efectuat aproximativ 280 de arestări. Australia și Noua Zeelandă au evacuat peste 100 de turiști străini, iar Ministerul de Externe al României monitorizează situația celor patru cetățeni români aflați în Noua Caledonie.
Noua Caledonie se află la peste 16.000 km de Franța continentală și la aproximativ 1.500 km est de Australia, fiind o destinație îndepărtată, dar strategică pentru Franța. Vizita lui Macron și măsurile de securitate suplimentare sunt menite să aducă stabilitate într-o perioadă de tensiuni crescute.
COMMENTS