Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta. Cele mai bune trucuri

Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta. Cele mai bune trucuri

Cum să împrospătezi aerul din casa. Cei mai mulți dintre noi petrecem mare parte din timpul nostru în interior, mai ales acasă, motiv pentru care calitatea aerului pe care îl respirăm este esențială pentru sănătatea noastră și a celorlalți membri ai familiilor noastre. Majoritatea timpului dintr-o zi îl petrecem făcând tot felul de activități, de la gătit și făcut curățenie, până la cele de relaxare, cum ar fi cititul sau o baie fierbinte cu săruri.

 

Suntem siguri că ți s-a întâmplat ca uneori, după ce ai făcut curățenie în toată casa, să ai impresia că în casă nu miroase atât de bine pe cât ți-ai dori. În astfel de situații, mulți dintre noi folosim diverse dispozitive care au rolul de a împrospăta aerul din locuință, așa cum este cazul sprayurilor parfumate, odorizantelor de pus în priză sau a celor cu senzori, fără să realizăm că, din păcate, folosite în exces, aceste produse pot fi cu adevărat periculoase pentru sănătate.

Ce afectează calitatea aerului din case

Fiecare locuință este unică în felul ei și are propriul parfum, iar calitatea aerului din interior depinde de mai mulți factori. Spre exemplu, dacă locuiești în orașe aglomerate ori în apropierea acestora, a autostrăzilor, a unor uzine ori a câmpurilor cu diverse culturi agricole (unde sunt pulverizate diverse substanțe chimice), aerul din casa ta va fi supus unui risc mult mai mare de poluare. Studiile în domeniu arată că aerul dintr-o încăpere neventilată în mod corespunzător tinde să fie chiar și de cinci ori mai poluat și mai încărcat cu alergeni decât aerul de afară.

În același timp, experții în domeniu atrag atenția asupra altui aspect, și anume că nivelurile ridicate de temperatură și de umiditate din interiorul locuințelor, care favorizează apariția mucegaiului, a particulelor fine de praf și alergenilor, cresc la rândul lor acest risc. Acarienii iubesc zonele umede, locuite de oameni, cum ar fi saltelele, mobilierul și covorul.

Cum să împrospătezi aerul din casa

Împrospătarea aerului din casă se poate realiza prin mai multe metode, pe cât de simple, pe atât de eficiente și cu cât aceste se aplică mai des, cu atât aerul din locuința ta va fi mai „fresh”. Iată câteva dintre aceste soluții:

 

Aerisește locuința cât mai des

Cea mai la îndemână și simplă soluție pentru împrospătarea aerului din casa ta și, implicit, pentru reducerea cantității de agenți poluanți din interior este aerisirea locuinței. Pentru asta trebuie să lași ferestrele deschise dimineața în toată casa timp de cel puțin 15-20 de minute. Seara, înainte de culcare, repetă procesul.

Folosește purificator de aer

O altă soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă pentru a elimina rapid din casa ta alergenii, particulele de praf, microbii și mucegaiul o reprezintă folosirea unui purificator de aer. Principiul de funcționare al acestui aparat este simplu, și anume aerul este absorbit și apoi trecut printr-un filtru care îndepărtează în proporție de 99,97 % particulele ultrafine. Ulterior, aerul necontaminat este eliminat înapoi în cameră, fiind mult mai curat și mult mai sănătos.

 

Menține un nivel de umiditate optim

Nivelul de umiditate din locuință poate influența poluarea din interior. De aceea, specialiștii ne recomandă să menținem un nivel optim de umiditate, care se situează între 40% și 60%, pentru un confort sporit în casă. Pe perioada de iarnă, încălzirea din locuință poate determina uscarea aerului, iar în acest caz se recomandă folosirea unui umidificator de aer. Acesta îți va permite să setezi nivelul ideal de umiditate și, în acest fel, să respiri un aer mai sănătos.

 

Șterge în mod regulat praful

Operațiunea de ștergere a prafului în toată casa nu trebuie făcută doar atunci când faci curățenie, ci mai des, chiar zilnic dacă este posibil. Astfel, vei asigura un aer curat fără particule care să afecteze sistemul respirator a locuitorilor din casă. Praful este periculos pentru oricine, însă cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt bebelușii al căror sistem respirator este încă în plină dezvoltare.

 

Folosește produse de curățat naturale

Știm cu toții că produsele clasice pe care le folosim la curățenie conțin numeroase substanțe chimice, care pot provocarea iritarea pielii, dar și inflamarea căilor respiratorii. De aceea, poți folosi produse de curățat bio, care sunt mult mai sănătoase, sau chiar poți prepara astfel de soluții folosind ingrediente naturale pe care le ai acasă. Astfel, cu bicarbonat de sodiu, oțet sau zeamă de lămâie poți prepara diverse soluții cu care să cureți chiuveta, aragazul, frigiderul sau mașina de spălat vase, precum și piesele de mobilier. În plus, aceste soluții îndepărtează mirosurile neplăcute.

 

Schimbă des așternuturile și curăță covoarele

După cum aminteam anterior, bacteriile, particulele de praf și alergenii se pot impregna cu mare ușurință în materialele textile, în așternuturi, cuverturi, huse de canapea și fotolii, perdele, draperii, etc. Pentru a avea un somn liniștit și sănătos specialiștii recomandă să schimbi așternuturile de pat săptămânal sau la cel mult două săptămâni și să le speli la o temperatură ridicată. În același timp, covoarele trebuie la rândul lor spălate în mod regulat pentru a elimina substanțele dăunătoare care se acumulează în țesătura acestora.

Folosește uleiuri esențiale

Aromaterapia ajută la împrospătarea aerului dintr-o locuință. Unele uleiuri esențiale, precum uleiul de arbore de ceai, pot reduce bacteriile din aerul din casă, în timp ce uleiurile esențiale de eucalipt, rozmarin sau cuișoare sunt eficiente în reducerea numărului de acarieni. Se pot folosi difuzoare speciale pentru aceste uleiuri.

 

Curăță în mod regulat părul de animale

Dacă deții un animal de companie este foarte important să îl îngrijești în mod corespunzător pentru a reduce cantitatea de păr care cade, mai ales primăvara, în perioada de năpârlire. Pentru asta va trebuit să perii blana animalului tău cu o perie specială, o dată la două-trei zile, și apoi să cureți cât mai bine și cât mai des firele de păr de pe covoare, de pe pat sau de pe canapea.

Folosește lumânări parfumate

Chiar și lumânările parfumate devin o plăcere pentru iubitorii de mirosuri rafinate. Pentru un plus de relaxare și de confort, acestea pot fi aprinse oriunde, în sufragerie, în dormitor și chiar în baie, creând astfel o atmosferă unică și romantică. Mai mult decât atât, lumânările parfumate pot fi folosite pentru eliminarea fumului de țigară și a mirosului produs de animalele de companie. Se recomandă lumânările de soia, care durează mai mult, sunt mai bune pentru mediu și au un miros mai puternic.

 

Citește articolul întreg pe LIBERTATEA

COMMENTS

DISQUS: