Daily Mirror adresează scuze Prințului Harry în procesul de spionaj telefonic

Daily Mirror adresează scuze Prințului Harry în procesul de spionaj telefonic

Editorul ziarului Mirror a prezentat scuze publice Prințului Harry pentru colectarea ilegală de informații, la începutul unui proces privind presupusa interceptare telefonică.

Mirror Group Newspapers (MGN) a afirmat că nu se va mai repeta această acțiune.

Avocații care-l reprezintă pe Harry au declarat în fața instanței că el a fost supus celor ,,mai invazive metode de obținere a informațiilor personale”.

Harry este una dintre cele mai mari figuri publice care aduc acuzații împotriva MGN.

Avocații susțin că executivii companiei știau despre interceptarea telefonică generalizată, dar nu au acționat.

Într-o declarație scrisă, MGN – care publică și Sunday Mirror și Sunday People – a afirmat că își cere scuze pentru un singur caz de colectare ilegală de informații despre Harry și a afirmat că provocarea legală adusă de prinț ,,justifică compensația”.

Un investigator privat a fost instruit de un jurnalist MGN de la The People să colecteze ilegal informații despre activitățile lui Harry la clubul Chinawhite într-o noapte din februarie 2004, a spus Andrew Green KC.

Cu toate acestea, articolul ulterior din The People nu este unul dintre reclamațiile aduse de prinț, a adăugat avocatul.

MGN neagă și acuzațiile de interceptare a mesajelor vocale în cazurile examinate, inclusiv în cel al lui Harry.

Editorul Mirror susține că unele dintre cazurile aduse în fața instanței au fost depășite de limita legală de timp. O audiere anterioară a relevat faptul că cazul lui Harry se concentrează pe 148 de articole publicate între 1996 și 2010. Avocatul David Sherborne, care reprezintă ducele, a declarat în instanță: „Toți ne amintim de imaginile în care el mergea în urma sicriului mamei sale. De atunci, ca elev și apoi în cariera sa în armată și ca adult tânăr, a fost supus, a fost clar, celor mai intruzive metode de obținere a informațiilor personale.” În plus față de Harry, și moștenirea regretatului cântăreț George Michael și actorul Ricky Tomlinson au adus acuzații împotriva MGN, cu „cazuri de test” – inclusiv cel al lui Harry – selectate pentru a merge la proces din grupul mai larg de reclamanți.

Celelalte cazuri ,,reprezentative” programate pentru proces sunt cele ale fostei actrițe din Coronation Street, Nikki Sanderson, fostei soții a comedianului Paul Whitehouse, Fiona Wightman și actorului Michael Turner, toți fiind așteptați să depună mărturie în timpul procesului care va dura de la șase până la șapte săptămâni.

Se așteaptă ca Prințul Harry să depună mărturie în luna iunie – prima dată când un membru al familiei regale va fi martor într-un proces modern.

Audierea se concentrează pe ceea ce știau executivii de rang înalt de la MGN despre hacking-ul telefonic răspândit – inclusiv fostul redactor șef al Daily Mirror, Piers Morgan.

Domnul Sherborne a declarat în fața instanței că colectarea ilegală de informații era obișnuită și răspândită în trei ziare încă din 1991 până în 2011. El a descris ,,un val de ilegalități”, adăugând că ,,acest val era autorizat și aprobat” de către executivi superiori. În argumentele scrise, domnul Sherborne a spus că era ,,inconceput” ca domnul Morgan și alți editori să nu știe despre jurnaliștii MGN care instruiau investigatorii privați să obțină informații. ,,Utilizarea sistemică și răspândită a PIs [investigatorilor privați] de către jurnaliștii MGN pentru a obține informații private în mod ilegal a fost autorizată la niveluri superioare”, a spus domnul Sherborne. Domnul Morgan a negat orice cunoștință despre spargerea telefoanelor sau activitatea ilegală la Daily Mirror când era editor.

Citește și: Charles a ales să nu îl invite pe Earl Spencer la Încoronare, adâncind tensiunile în familia regală

COMMENTS

DISQUS: 0