Efectele devastatoare ale modei asupra mediului. O mare a secat de tot

Efectele devastatoare ale modei asupra mediului. O mare a secat de tot

Pare incredibil, dar este real! În era industriei de modă rapidă, în care magazinele nu produc haine doar de sezon, ci uneori colecții noi sunt aduse în magazine săptămânal, cumpărăturile de haine au devenit o activitate considerată deseori ca o dependență sau ca o terapie. Dor că aceste cumpărătrui masive au un efect devastator asupra mediului.

Tot mai multe voci spun că industria modei ar fi în top cinci al activităților care poluează cel mai mult.

Global, producem peste 100 de miliarde de articole de vestimentație din fibre noi, anual, iar planeta nu poate susține asta”, relatează jurnaliștii BBC.

În producția de bumbac se folosesc cantități colosale de apă

Bumbacul este cel mai des folosit în industria confecțiilor. Astfel, 43% dintre toate hainele vândute sunt confecționate din aceste fibre.  Deși nu pare că poate polua la fel ca petrolul sau cărbunele, producția de bumbac include folosirea de pesticide în procesul agricol, vopsele toxice în manufactură, iar o uriașă cantitate de resurse naturale, precum apa, sunt folosite, de asemenea.

Potrivit BBC, doar pentru a crește bumbacul pentru o pereche de blugi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

Ce mare a dispărut de pe hartă

În Asia Centrală, un cimitir de nave ruginite se află în mijlocul unui deşert care se întindea pe zeci de kilometri, în toate direcţiile. Acolo a fost Marea Aral, odată al patrulea lac de pe Pământ. Situat între Uzbekistan şi Kazakhstan, Aral era mare cât Irlanda. Din anii 1960, de când a început producția de bumbac în acea zona, apa a început să scadă considerabil. De asemenea, în anii ’60 , Uniunea Sovietică a început irigaţii masive şi a redirecţionat sursa lui de apă în alte zone, iar rezultatul, a fost că Aral s-a micşorat cu 90%. Ceea ce era odată un lac plin de viaţă, a ajuns acum un deşert care produce furtuni de nisip.

COMMENTS

DISQUS: 0