A venit şi mult aşteptatul moment în care renunţi la aparatul dentar şi te bucuri, în sfârşit, de dantura dreaptă la care ai visat? Să ştii că succesu
A venit şi mult aşteptatul moment în care renunţi la aparatul dentar şi te bucuri, în sfârşit, de dantura dreaptă la care ai visat? Să ştii că succesul unui tratament ortodontic nu se rezumă doar la cum îţi arată zâmbetul acum, ci mai ales la cum va arăta el pe termen lung. Păstrarea rezultatelor din prezent este posibilă doar printr-o etapă ulterioară, mult mai simplă decât purtarea aparatului dentar. Ce ar trebui să faci, îţi dezvăluie doctorul Raluca Chivu, medic implantolog şi fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, care oferă o gamă variată de opţiuni, atunci când vine vorba despre aparatele dentare.
Iată ce trebuie să faci ca să îţi menţii dantura dreaptă după tratamentul ortodontic
Ce este aparatul de contenţie?
Ultima etapă de îndreptare a dinţilor presupune purtarea unui aparat de contenţie fix şi a unuia mobil, dispozitive medicale extrem de utile în menţinerea noii poziţii a dinţilor tăi.
„Când spunem contenţie fixă, ne referim, de fapt, la un fir metalic, ataşat pe partea interioară a dinţilor din faţă. El nu se va vedea, aşadar, şi nu va deranja sub nicio formă pacientul. Prin varianta mobilă a contenţiei înţelegem o gutieră transparentă, extrem de discretă, care va fi ataşată pe arcada superioară. Recomandăm purtarea ei în permanenţă, cu excepţia meselor, în primele luni după tratament, ulterior pe perioada nopţii.”, explică doctorul Raluca Chivu.
Explicaţia pentru care ai nevoie de acest tratament, după ce ai purtat deja aparatul dentar vreme de un an sau chiar mai mult, este simplă: riscul de recidivă este mare în primul an, cu alte cuvinte, dinţii au tendinţa să revină în poziţia iniţială şi să îţi saboteze tot efortul. Aşadar, poartă noile aparate şi uită de griji: tratamentul de… după tratament va fi unul simplu, dispozitivele nu îţi vor afecta în niciun fel pronunţia şi nici aspectul estetic şi vor împiedica dezvoltarea muşcăturii strâmbe.
Cum ai grijă de gutiera de contenţie?
De regulă, gutiera de contenţie nu necesită înlocuire şi nici vizite lunare la dentist, aşa cum se întâmplă pe parcursul tratamentului ortodontic propriu-zis. Însă dacă observi o deteriorare a dispozitivului, dacă sesizezi că el nu ţi se mai potriveşte ori dacă vezi o repoziţionare a dinţilor, înseamnă că trebuie să faci un drum până la cabinet.
„Ca să prelungiţi durata de viaţă a gutierei, recomandăm depozitarea ei în recipientul special în momentul în care nu este purtată, ideal ferită de razele directe ale soarelui. Aliajul metalic de pe partea interioară a dinţilor trebuie curăţat temeinic, după fiecare masă, prin intermediul unei periuţe interdentare, pentru că poate stoca resturi alimentare, iar gutiera transparentă, care este extrem de uşor de scos din cavitatea bucală, se poate curăţa cu săpun şi cu o periuţă fină pentru a nu acumula bacterii şi calcar.”, completează doctorul Raluca Chivu.
Igienizarea are, în primul rând, rolul de a ţine departe posibilele afte şi infecţii bacteriene. Tot în acest scop, poţi scufunda periodic gutiera într-un pahar în care ai pus comprimate efervescente cu substanţe antibacteriene, special concepute în acest sens.
Ce poţi face să îţi menţii zâmbetul frumos, după aparatul dentar?
Verificarea dinţilor şi gingiilor la cabinet este un pas esenţial oricând, dar mai ales după finalizarea tratamentului cu aparat dentar. Aşadar, îţi recomandăm să te programezi la medicul stomatolog o dată la jumătate de an sau chiar mai des şi să urmăreşti dacă dinţii tăi îşi păstrează aliniamentul corespunzător.
Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „În timpul tratamentului ortodontic pacienţilor le este destul de greu să îşi perieze eficient dantura, tocmai de aceea, este esenţial ca după îndepărtarea lui, pacientul să apeleze la o igienizare profesională, cu rol de curăţare eficientă, dar şi cu rol de prevenţie a unor afecţiuni orale grave, precum gingivita sau parodontita. Acasă, recomandăm pacienţilor să îşi completeze rutina de îngrijire orală cu o periuţă cu peri moi, aţă dentară, duş bucal şi apă de gură.”
Chiar dacă pe parcursul tratamentului cu aparat dentar ai fost privat de consumarea unor alimente preferate, nu te grăbi să introduci ulterior în alimentaţia ta de zi cu zi nuci, bomboane sau jeleuri! Grija faţă de dantură presupune şi alegeri alimentare sănătoase: merele şi perele intensifică producţia de salivă, împiedicând astfel înmulţirea germenilor în cavitatea bucală, uleiul de susan ajută la remineralizarea smalţului, legumele verzi acţionează întocmai ca un antibiotic natural, iar oul ajută la absorbţia calciului, ceea ce duce la întărirea smalţului dentar.
*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*
Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online:
COMMENTS