Noi violențe în Franța. Oamenii au ieșit pe străzi să protesteze față de noua lege a pensiilor

Noi violențe în Franța. Oamenii au ieșit pe străzi să protesteze față de noua lege a pensiilor

Noi violențe în Franța, oamenii nemulțumiți. După ce au picat cele două moțiuni de cenzură, iar proiectul de lege care ridică vârsta de pensionare la

Noi violențe în Franța, oamenii nemulțumiți. După ce au picat cele două moțiuni de cenzură, iar proiectul de lege care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani a fost adoptat, în mai multe orașe din Franța oamenii au ieșit pe străzi, luni, 20 martie, ca să protesteze, relatează Le Figaro.

Protestele escaladează în Franța, la o zi după ce președintele Macron a ales să adopte reforma controversată a pensiilor, prin care vârsta de pensionare va fi majorată fără un vot în Parlament. Vineri seară, 17 martie, manifestanții adunați pentru a doua zi în Place de la Concorde au aruncat cu sticle și pietre în forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene, a relatat agenția Reuters. Totodată, două moțiuni de cenzură au fost depuse împotriva Guvernului condus de Elisabeth Borne.

La Paris, protestatarii adunați în Place Vauban s-au confruntat cu poliția. „Toată lumea urăște poliția”, s-a scandat și mulțimea a lansat proiectile spre forțele de ordine Compagnies Républicaines de Sécurité (CRS).

La manifestație au fost prezenți și deputații grupurilor parlamentare de stânga franceze, membre ale coaliției „Nupes” (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială), cea care a inițiat una dintre moțiunile de cenzură picate azi.

Noile proteste au loc, deși poliția pariziană a interzis adunările în locuri-cheie din capitală.

Noi violențe în Franța, oamenii nemulțumiți. Sute de manifestanți s-au adunat la Dijon pentru a protesta față de reforma pensiilor.

Adunări spontane sunt în desfășurare și la Lyon și Toulouse. Poliția încearcă să disperseze mulțimile.

La Universitatea Bordeaux-Montaigne, aproximativ 300 de studenți au împiedicat intrarea în diferitele clădiri ale facultății.

„Dincolo de reforma pensiilor, studenții se mobilizează împotriva insecurității studențești, a inacțiunii guvernului împotriva schimbărilor climatice, a universității, care devine din ce în ce mai elitistă”, a declarat Jahan pentru AFP. „Reforma pensiilor este ultima picătură pentru noi”, a completat Lutz, student la filozofie și militant al colectivului de extremă stânga Le Poing levé.

Pe aceeași temă te-ar putea interesa:

Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea.

Ce lege propusă de Codin Maticiuc a ajuns spre promulgare la președintele Klaus Iohannis: „Până acum plăteam taxe statului pentru privilegiul de a ajuta statul”

 

Citește articolul integral pe LIBERTATEA

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0