Polipii nazali. Când este absolut necesară operația de polipi la copii?

Polipii nazali. Când este absolut necesară operația de polipi la copii?

Intervenție destul de frecventă și care implică un grad de risc scăzut, operația de polipi crează totuși deseori probleme părinților. Chiar dacă medic

Intervenție destul de frecventă și care implică un grad de risc scăzut, operația de polipi crează totuși deseori probleme părinților. Chiar dacă medicul o recomandă, părintele este cel care decide dacă o acceptă sau nu pentru copilul său. Cum iei această decizie astfel încât să fii sigur ca ai ales ceea ce este mai bine pentru copil? Ne spune medicul specialist  al Centrului Medical „DR FURTUNA DAN”, Dr. Curca Ana Maria.

Ce sunt de fapt polipii?

În primul rând, polipii (sau vegetațiile adenoide) sunt un țesut limfatic ce face parte din sistemul imunitar al copilului și care ajută în lupta împotriva infecțiilor, protejând organismul de bacterii și virusuri. Încep să crească de la naștere și ating dimensiunea maximă între 3 și 5 ani. Până la pubertate polipii susțin formarea anticorpilor. După 8-9 ani ei încep să scadă în dimensiune și dispar până la vârsta adultă.

În urma răcelilor repetate și infecțiilor frecvente în gât ale copiilor, în special odată cu intrarea acestora în colectivitate, polipii se pot inflama. Ei cauzează astfel dificultăți de respirație, dureri în gât, greutate la înghițire și chiar pauze de respirație în timpul somnului.

Care sunt complicațiile care pot apărea în cazul inflamării și infectării polipilor?

Inflamarea polipilor este semnalată prin răceli frecvente ale copilului, înmulțirea secrețiilor nazale, sforăit și respirație pe gură, scăderea acuității olfactive și gustative. Cea mai frecventă complicație a inflamării polipilor este otita seroasă care, netratată corespunzător, poate duce la scăderea sau chiar pierderea auzului.

Alte complicații sunt sinuzita, manifestată cu dureri de cap (cafalee) și dureri în zona nasului și laringita subglotică, în care copilul acuză lipsa aerului.

Când operația de polipi devine o necesitate pentru copil?

Datorită rolului imunitar al polipilor, nu este recomandată extragerea lor în primii trei ani de viață, decât în situația în care există riscul apariției unor complicații severe. Medicul pediatru recomandă întâi un tratament medicamentos ce include un antiinflamator, un antialergic și picături nazale.

Operația devine o necesitate atunci când:

  • Copilul are probleme de respirație diurne și nocturne – respiră pe gură și sforăie în timpul somnului

  • Apar infecții repetate și persistente ale urechii medii (otită medie)

Medicul ORL poate recomanda operația de polipi atunci când copilul nu răspunde la tratament sau când episoadele de inflamare a polipilor se succed de 5- 6 ori pe an. În cazul în care există riscul apariției unor complicații severe, operația este recomandată chiar cu riscul refacerii polipilor.

Centrul Medical „DR. FURTUNA DAN”

Strada Leonte Anastasievici Nr. 34, Sector 5, Bucuresti
Strada Teius Nr. 3, Bucuresti

Email: receptie@fdmedical.ro
Web: www.fdmedical.ro

Informatii & programari: 0720 225 212 / (031) 080 9870 / (031) 080 9871 / (031) 080 9872

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0