Rezultatele parțiale de după alegerile din Bulgaria arată o țară atât de polarizată că va fi dificil de făcut orice guvern

Rezultatele parțiale de după alegerile din Bulgaria arată o țară atât de polarizată că va fi dificil de făcut orice guvern

Rezultatele parțiale de după alegerile din Bulgaria arată o țară atât de polarizată că va fi dificil de făcut orice guvern. Rezultatele intermediare a

Rezultatele parțiale de după alegerile din Bulgaria arată o țară atât de polarizată că va fi dificil de făcut orice guvern. Rezultatele intermediare ale alegerilor legislative din Bulgaria arată că partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov se află pe primul loc, urmat îndeaproape de reformatori. Șase partide intră în noul Parlament de la Sofia, potrivit datelor anunțate luni dimineață de Comisia Electorală Centrală.

UPDATE, ora 10.30

Comisia Electorală Centrală a publicat luni dimineața noi rezultate intermediare după numărarea a 86,85% dintre voturi. Coaliția GERB-UDF se află în continuare pe primul loc, cu 26,59% din voturi, relatează agenția BTA.

Urmeză blocul reformist pro-occidental Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată cu 24,54% din voturi, partidul extremă dreapta „Vazrajdane” – 14,48%, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – 13,05%, BSP pentru Bulgaria cu 9,00%, și formațiunea „Există un astfel de popor” – 4,21%.

UPDATE 3 aprilie, ora 7.15

Conform rezultatelor intermediare publicate luni dimineață de Comisia Electrorală Centrală după numărarea a 62,26% dintre voturile exprimate, șase partide vor forma noul Parlament al Bulgariei, relatează agențiile de presă BTA și Novinite.

Coaliția GERB-UDF se află pe primul loc cu 25,84% din voturi, urmată de blocul reformist Continuăm schimbarea (PP) şi Bulgaria democrată (DB) cu 24,89% din voturi și de formațiunea de extremă dreapta „Vazrajdane” cu 14,90%.

Pe locul patru, conform rezultatelor intermediare, este Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (a minorității turce) cu 12,92%, apoi BSP pentru Bulgaria cu 8,92% și formațiunea „Există un Astfel de Popor” cu 4,38% din voturi.

UPDATE ora 22:00

Blocul reformist Continuăm schimbarea (PP) şi Bulgaria democrată (DB) au obţinut 25,3% din voturile exprimate în alegerile legislative anticipate din Bulgaria, cu doar puţin mai mult decât partidul conservator GERB al fostului premier bulgar Boiko Borisov (24,7%), indică un sondaj realizat la ieşirea la urne de GALLUP International, citat de Reuters.

Există, de asemenea, o luptă serioasă pentru poziția a treia. Partidul de extremă dreapta „Vazrajdane” (Renașterea) are 14,2%, iar partidul Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care reprezintă minoritatea turcă, și care are tot 14%.

Aceste rezultate strânse indică noi probleme în crearea unei coaliţii stabile de guvernare, instabilitate ce a determinat de altfel şi organizarea scrutinului de duminică, al cincilea de acest fel în doi ani.

UPDATE 16:25

La ora 15, prezența la vot conform Gallup e de 25%, transmite Radio Bulgaria. E o prezență slabă, doar un pic mai sus decât anterioarele alegeri, din 2022, când a fost cea mai mică participare de când Bulgaria a abandonat societatea partidului unic, cel comunist.

Lupta principală se dă la Sofia între o coaliție formată din două formațiuni pro-occidentale – Continuăm Schimbarea și Bulgaria Democrată – și partidul fostului premier Boiko Borisov – GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei).

Corupția, temă principală

Borisov a fost ținta unor acuzații de corupție, una dintre principalele teme ale campaniei. Din partea coaliției pro-reforme, i se opune un alt fost premier, Kiril Petkov, liderul formațiunii Continuăm Schimbarea.

Petkov a fost premier în perioada decembrie 2021 – iulie 2022 și a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de GERB. Partid care a câștigat în cadrul unei coaliții ultimele alegeri, din octombrie 2022, dar nu a reușit să formeze o majoritate parlamentară pentru susținerea propriului guvern.

Pe aceeași temă te-ar putea interesa:

Noi violențe în Franța. Oamenii au ieșit pe străzi să protesteze față de noua lege a pensiilor

Citește articolul integral pe LIBERTATEA

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0