Dintotdeauna valoarea umană a fost pusă în lumină și prețuiță în timp. Rubrica de Excelență din MatinalA7TV prezintă calitățile definitorii ale person
Dintotdeauna valoarea umană a fost pusă în lumină și prețuiță în timp. Rubrica de Excelență din MatinalA7TV prezintă calitățile definitorii ale personalităților invitate în emisiune, aspecte ce îl determină pe fiecare om să devină remarcabil. O colecție de interviuri la care se adaugă săptămânal povești de viață ale oamenilor de succes din diferite domenii de activitate, lucruri știute sau nespuse până atunci, mărturisite live.
Un dialog cu avocatul Alin Vidineac despre profesie, excelență, momente dificile și obiective viitoare.
Ce te-a inspirat și cum ai început cariera în avocatură?
Prin clasa a-VI-a mama mi-a povestit că își dorește să devină avocat, dar a avut probleme de sănătate și a trebuit să renunțe la acest vis. Ea este cea care mi-a deschis interesul pentru avocatură. Am citit cărți, am urmărit filme despre avocatură și știu că nu mi-am dorit să devin altceva.
Care crezi ca sunt punctele tale forte, calitățile care te recomandă ca un avocat foarte bun?
Este o profesie clar vocațională, iar ca și atuuri este nevoie de logică, morală și bun simt, deoarece este o profesie despre oameni și sufletele lor. Trebuie sa existe un raționament juridic corect, perseverența, o rigurozitate uneori ieșită din comun pentru că totul este sub termene, conditii, sancțiuni procesuale și procedurale.
Ce îți place cel mai mult din domeniul avocaturii?
Cred ca trebuie sa simți fenomenul de drept, sa simți ce a vrut sa spună legiuitorul, de unde a pornit dorința de a legifera o anumită realitate socială. Cochetez cu insolvența și dreptul fiscal, dar de câțiva ani m-am aplecat și asupra sferei dreptului penal, pe care îl practic cu succes.
Poți să ne spui un moment, o experiență profesională care a fost cu adevarat foarte importantă pentru tine?
Primul proces câștigat în viața mea a fost și cel mai frumos cadou, deoarece vestea a venit de ziua mea. Ulterior am susținut un dosar extraordianar de important cu implicații majore la nivel național. A fost cu impact emoțional teribil, cu zile si nopți de nesomn, iar emoția pe care am simțit-o când am aflat de la tribunal că am obținut o hotărâre favorabilă definitivă a fost atât de puternică încât am făcut o criză de fiere. A fost o hotărâre care a creat practică judiciară la nivel național pe tipul acela de speță.
Ce mesaje sau impresii primite pe plan internațional te-au impresionat?
Reprezentând în acest moment unul dintre cele mai profiling cazuri la nivel mondial, firește ca a atras atenția presei internationale foarte mult și așa am devenit vizibil. Am fost contactat de televiziuni din Marea Britanie, SUA, Franța, respectiv BBC, CNN, SkyNews, Channel 4. Urmare a acestor interactiuni emisiunea Panorama de la BBC filmează la acest moment un documentar behind the scenes în care eu sunt protagonistul, documentar care va fi lansat dupa 17 iulie. Ulterior va fi scrisă și o carte. Este o experiență inedita, interesanta, se filmeaza live si totul este natural.
Care sunt cei mai mari susținători ai tai?
Familia, am cea mai frumoasa familie pe care mi-a putut-o da Dumnezeu. Am cei mai frumoși și iubitori părinți, cel mai bun frate. Am fost foarte norocos. Din punct de vedere financiar nu am avut un obiectiv prin care sa ating un anumit nivel. Sunt genul de om care prefera sa se bucure de viață azi. În schimb marea mea avere este familia și am foarte mulți prieteni. Sunt susținut pentru că dreptul pentru mine este pasiune și reprezintă viața mea. Susținătorii sunt deopotrivă și clienții care devin parte din viata mea de avocat.
Cum echilibrezi exprimarea stilului tau personal cu saisfacerea cerințele clienților în domeniul avocaturii?
Cred ca este vorba de chimie. Nu ai cum sa fii atât de versatil incat sa îți schimbi atitudinea fata de fiecare client în parte. Atunci cand clientul empatizează cu eul profesional se naște și acea chimie. Cred ca prin energia si optimismul meu am reușit să legăm punți extraordinar de puternice cu rezultate fabuloase.
Ai avut vreodată o provocare, un impas în cariera ta? Care a fost acela și cum ai reușit să îl depașești?
Cel mai mare impas în cariera mea profesionala a fost reprezentat de o soluție de condamnare intr-un dosar, pe care la acel moment am simtit-o nedreaptă. Asa am trait-o eu. Am suferit teribil. Când am primit soluția conduceam, eram pe DN 1, venind dinspre București spre Brasov, eram la km 90, am primit soluția, am tras pe dreapta și vreme de câteva secunde am orbit. Imediat ce mi-a revenit vederea am sunat la cei apropiați și cu răbdare m-am calmat. Am vorbit cu clienta de atunci și m-am asigurat ca este bine, după care mi-am luat doua zile libere și am plecat singur la munte, timp în care m-am gândit dacă as fi putut face mai mult, dacă as fi putut aborda din punct de vedere juridic altfel, dacă am ceva sa îmi reproșez. La capătul acelei perioade am realizat ca la acel nivel profesional din viata mea acelea erau toate armele juridice cu care eu puteam lupta corect.
Care a fost cea mai importantă lecție de viață pe care ai primit-o în cariera de avocat?
Cei 16 ani de profesie m-au făcut să realizez ca cinstea corectitudinea, simplitatea, modestia, implicarea, vin atât de natural și merg mână în mână cu succesul atunci când realizezi că sunt cu adevărat valori pe care trebuie să le exploatezi într-o poveste de tip vocațional.
Care sunt aspirațiile tale viitoare, obiectivele pe care le ai și cum crezi ca le vei îndeplini?
Obiectivele rămân aceleași. Cred extraordinar de mult în șansa tinerilor, a acestor frumoase generații care vin din spate. Sunt copii foarte dotați si foarte dăruiți și cred că echipa noastră va crește cu tineri competenți care vor avea un un cuvânt de spus în birou la noi. Obiectivele conțin studiu continuu și ne dorim sa fim acolo, pe baricade.
Alin Vidineac precum toti invitatii-model din Rubrica de Excelență ne aduc povești de viață inspiraționale, care ii motivează pe cei care ne privesc sa creadă în visele lor și să aibă încredere în sine. De cele mai multe ori este nevoie de lucruri practice, talent și dăruire pentru a clădi o carieră de succes, iar atunci când totul este făcut cu sufletul, visele devin realitate.
COMMENTS