Tu cunoşti regula 2x2x2 în stomatologie?

Tu cunoşti regula 2x2x2 în stomatologie?

Un zâmbet de revistă impune cunoaşterea şi respectarea anumitor reguli! O dantură fără probleme, cu dinţi şi gingii sănătoase, înseamnă timp investit

Un zâmbet de revistă impune cunoaşterea şi respectarea anumitor reguli! O dantură fără probleme, cu dinţi şi gingii sănătoase, înseamnă timp investit în crearea unei rutine, pe care să o urmăm cu consecvenţă, indiferent cât de târziu am ajunge acasă, cât de obosiţi sau de ocupaţi am fi. Regula 2x2x2 este cea mai utilă dintre toate, baza unui zâmbet care nu are nevoie de tratamente complexe sau scumpe, iar doctorul Raluca Chivu, specialist în implantologie şi fondatoarea clinicilor Orizont Dental Clinique, îţi împărtăşeşte cât de uşor poate fi aplicată, dar şi cât de utilă este atât adulţilor, cât şi copiilor.

Tu cunoşti regula 2x2x2 în stomatologie?

1. Periază dinţii timp de 2 minute!

Regula 2x2x2 reuneşte, de fapt, trei principii esenţiale pentru un zâmbet fără griji. Primul se referă la periaj: ideal ar fi ca fiecare sesiune de folosire a periuţei de dinţi să dureze 2 minute. Puţin, am spune, într-o zi de 24 de ore, însă cifrele ne contrazic. 63% dintre români nu se spală deloc pe dinţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pentru ca aceste 2 minute să fie cu adevărat suficiente, pacientul trebuie să perieze dantura cu simţ de răspundere. În acest sens, recomand un consult special, pentru ca alături de un medic să alegeţi tehnica potrivită şi care vă este comodă. Probabil cea mai cunoscută şi folosită rămâne tehnica Bass, în care periuţa trebuie aşezată la un unghi de 45 de grade pe suprafaţa dentară, iar periajul trebuie să înceapă de la ultima măsea, cu mişcări de vibraţie şi presiune.”, detaliază doctorul Raluca Chivu.

Pentru a fi sigur că respectaţi timpul de 2 minute, poţi opta pentru o periuţă care are cronometru. Desigur, nimeni nu te opreşte să prelungeşti durata, căci, cu siguranţă, zâmbetul tău îţi va mulţumi acum şi mai târziu: intervalul recomandat asigură că vei reuşi să acoperi toate arcadele şi toate feţele, iar elementele benefice din pasta de dinţi vor avea vremea necesară să acţioneze aşa cum trebuie. În acest sens, recomandat ar fi să eviţi să mai mănânci şi să mai bei ceva în următoarea jumătate de oră.

2. Spală-te pe dinţi de 2 ori pe zi!

Acum că am lămurit durata periajului, să stabilim şi de câte ori pe zi ar trebui să foloseşti periuţa! Regula spune că dinţii tăi au nevoie de două ori pe zi de spălări temeinice, pentru a scăpa de formarea tatrului, de dezvoltarea cariilor şi de apariţia bolilor gingivale.

„Dacă este posibil, pacientul poate opta şi pentru periajul de trei ori pe zi, însă, în general, este suficient să efectuăm periajul de două ori pe zi, dimineaţa, după micul dejun şi seara, înainte de culcare. Periuţa trebuie aleasă la recomandările medicului, în funcţie de gradul de sensibilitate dentară. Periuţa cu peri moi îngrijeşte delicat dinţii şi gingiile şi este recomandată copiilor, dar şi adulţilor care au gingii ce sângerează, afecţiuni gingivale sau implanturi. Periuţa cu peri medii este indicată celor cu dinţi şi gingii sănătoase, iar periuţa cu peri tari este perfectă pentru persoanele predispuse la tartru, însă trebuie utilizată gentil, întrucât poate leza smalţul protector al dinţilor.”, explică doctorul Raluca Chivu.

Nu ignora limba, cerul gurii şi nici interiorul obrajilor, care pot să reţină, de aemenea, particule alimentare şi, totodată, apelează cu încredere la „accesoriile” adiţionale: duş bucal, aţă dentară şi apă de gură, care nu sunt produse de îngrijire orală opţionale. Ele ar trebui introduse în rutina de îngrijire, întrucât pot scădea riscul de apariţie a cariilor cu până la 80%, încurajează doctorul Raluca Chivu.

3. Consultă stomatologul de 2 ori pe an!

Al treilea principiu al Regulei 2x2x2 se referă la frecvenţa vizitelor la dentist. Indiferent cât de multă grijă avem de dantura noastră la domiciliu, nimic nu înlocuieşte consultul profesional. Controlul la stomatolog ar trebui să se facă la fiecare jumătate de an sau chiar mai des, dacă ştii că ai probleme care trebuie monitorizate cu atenţie ori dacă ne referim la copiii cu dantura în dezvoltare.

Dr. Raluca Chivu, fondator Orizont Dental Clinique: „Consultul la cabinet ne oferă posibilitatea să depistăm probleme în faze incpiente, să verificăm obturaţiile existente, implanturile dentare, protezele sau ocluzia. Aparatura de astăzi ne dă şansa să observăm inclusiv afecţiuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber şi de care pacientul nici nu este momentan conştient. Astfel, reuşim ulterior să oferim tratamente mai simple, mai scurte şi mai puţin costisitoare, decât dacă am lăsa ca aceste afecţiuni să avanseze.”

Totodată, atunci când mergi la dentist pentru control, nu uita să programezi şi un periaj profesional: un detartraj presupune o curăţare profundă şi o îndepărtare a plăcii bacteriene şi a tartrului. Poţi apela la el şi dacă ai dinţi naturali, dar şi dacă ai lucrări protetice.

*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te unui specialist!*

Detalii despre doctorul Raluca Chivu şi clinicile Orizont Dental Clinique găsiţi în mediul online: 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0