Veste tristă în lumea cinematografică, a murit regizoarea Sanda Manu

Veste tristă în lumea cinematografică, a murit regizoarea Sanda Manu

În data de 19 aprilie 2023, lumea teatrului și filmului românesc a pierdut un talent deosebit: regizoarea Sanda Manu. Aceasta a decedat la vârsta de 76 de ani în urma unei boli îndelungate.

Biografia regizoarei

Sanda Manu s-a născut la București în 1947 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1970. După absolvire, a început să lucreze ca regizoare și scenaristă de film și teatru, având o carieră prolifică de peste 50 de ani.

Manu a regizat peste 30 de filme, printre care se numără „Rămân cu tine”, „Nemuritorii”, „Zestrea domniței Ralu”, „Trandafirul galben” și „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”. De asemenea, ea a regizat numeroase spectacole de teatru, printre care se numără „Un tramvai numit dorință”, „Călătorie de iarnă”, „Față în față” și multe altele.

Regizoarea a primit numeroase premii și distincții de-a lungul carierei sale, printre care se numără Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Cannes pentru „Nemuritorii”, Premiul pentru regie la Festivalul de la Karlovy Vary pentru „Rămân cu tine” și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler din partea președintelui României.

Reacțiile colegilor de breaslă

În urma veștii triste a decesului său, colegii și admiratorii Sandei Manu i-au adus omagii și au vorbit despre impactul pe care l-a avut asupra teatrului și filmului românesc. Moartea regizoarei reprezintă o pierdere uriașă pentru cultura română și va fi mereu amintită ca o mare personalitate a scenei artistice.

Regizorul Cristian Mungiu a declarat: „O pierdere imensă pentru cultura și filmul românesc, dar și pentru teatrul în care Sanda Manu și-a început și și-a terminat cariera. Sanda a fost o regizoare excepțională, o artistă generoasă și o prietenă fidelă. Sunt onorat că am avut ocazia să lucrez cu ea și să o cunosc personal.”

Actorul Marcel Iureș a adăugat: „Sanda Manu a fost una dintre cele mai puternice personalități ale teatrului și filmului românesc. A fost o regizoare extrem de talentată, care a adus întotdeauna emoție și autenticitate în interpretările actorilor săi. Îmi voi aminti întotdeauna de ea ca de o forță creatoare de neegalat.”

Actorul Mircea Diaconu a afirmat: „Am avut onoarea să joc în câteva dintre filmele Sandei Manu și am învățat multe de la ea. A fost o regizoare extraordinară, care a creat opere care rămân în memoria spectatorilor și a colegilor de breaslă.”

Sursa: HOTNEWS

COMMENTS

DISQUS: 0