Succes Diplomatic: Bogdan Aurescu, Primul Judecător Român la ONU

Succes Diplomatic: Bogdan Aurescu, Primul Judecător Român la ONU

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a făcut istorie, fiind ales judecător la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cel mai important tribunal al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Aurescu a obținut o victorie categorică în fața contracandidatului rus, marcând un moment deosebit pentru România și pentru ordinea internațională.

Victorie în Detaliu

Cu un impresionant scor de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU și 9 voturi în Consiliul de Securitate, Bogdan Aurescu a depășit cu mult candidatul rus, care a primit doar 77 de voturi. Într-un mesaj postat pe platforma X, Aurescu a declarat: „Sunt onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al CIJ, fiind primul român care îndeplinește această funcție.

Sursa Foto: observatornews.ro

Reacții la Nivel Înalt

Președintele Klaus Iohannis a transmis felicitări atât lui Aurescu, cât și diplomației române, evidențiind că această victorie reprezintă „o întâietate pentru dreptul internațional.” Ministerul Afacerilor Externe a salutat alegerea, subliniind angajamentul României pentru respectarea strictă a dreptului internațional.

Rolul Curții Internaționale de Justiție

CIJ, cu sediul în Palatul Păcii de la Haga, are responsabilitatea de a soluționa litigii dintre statele membre și de a oferi avize consultative în chestiuni de interes global. Alegerea lui Aurescu este percepută ca o recunoaștere a expertizei sale în domeniul dreptului internațional.

Victoria lui Bogdan Aurescu marchează prima dată când România ocupă o funcție atât de înaltă în cadrul CIJ, subliniind puternic angajamentul țării pentru respectarea regulilor în ordinea internațională. Aurescu preia această funcție crucială în februarie 2024, reprezentând o realizare notabilă pentru diplomația românească.

COMMENTS

DISQUS: 0