În sezonul rochiilor şi fustelor scurte, venele te împiedică să îţi afişezi cu mândrie picioarele? Nu eşti singura! Află că peste jumătate dintre adul
În sezonul rochiilor şi fustelor scurte, venele te împiedică să îţi afişezi cu mândrie picioarele? Nu eşti singura! Află că peste jumătate dintre adulţi, inclusiv bărbaţi, se confruntă cu modificări ale venelor de suprafaţă. Din fericire, trebuie să ştii că, pentru a scăpa de problemă, ai la îndemână o procedură minim invazivă, folosită cu mare succes de aproape un secol încoace! Se numeşte scleroterapie şi şterge aspectul neplăcut al venelor, pentru ca tu să te bucuri cu adevărat de felul în care arăţi. Doctorul Dana Bratu, medic specialist dermatolog şi expert în estetică, laureată a premiilor iSuccess Awards şi Health, Beauty & Lifestyle Awards, îţi dezvăluie secretele procedurii prin care îşi ajută pacientele să aibă mai multă încredere în ele!
Scleroterapia: o procedură considerată „standardul de aur”
„Procedura are dublu avantaj”
Scleroterapia este prima alegere de tratament a specialiştilor atunci când vine vorba despre ştergerea venelor mici cu aspect neplăcut de la nivelul picioarelor, mai exact, de pe faţa posterioară a coapselor şi gambelor, acolo unde apar cel mai des.
„Folosită încă din 1930, scleroterapia a rămas cel mai rapid tratament pentru venele tip spider şi pentru venele varicoase mici. Este o procedură cerută în ultima vreme inclusiv de bărbaţi, însă femeile rămân cele care apelează cel mai des la această intervenţie, care vine cu un dublu avantaj – corectează aspectul inestetic al venelor, dar poate să şi amelioreze anumite simptome, precum cârcei, prurit sau senzaţie de picioare grele.”
(Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog)
Procedura presupune injectarea unei substanţe speciale direct în vas. În timp, vena se va resorbi în mod natural, iar tu vei scăpa de aspectul neplăcut. Important de ştiut este că venele care au răspuns la tratament nu se vor mai reface.
Dr. Dana Bratu: „Scleroterapia se efectuează doar în anumite perioade ale anului!”
Deşi de efectele procedurii te bucuri pe deplin vara, atunci când ţinutele comode te încurajează să îţi expui picioarele, nu este indicat să te programezi la o astfel de intervenţie în sezonul cald!
„Este ideal să vii la clinică în intervalul cuprins între lunile octombrie-mai, adică exact atunci când soarele nu este puternic. Motivul este simplu: este interzisă expunerea la soare cu o lună înainte de procedură şi încă 8 săptămâni post-procedural. Totodată, scleroterapia nu se poate efectua pe pielea bronzată.”
(Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog)
După o astfel de procedură, pielea devine mai sensibilă şi se poate hiperpigmenta mai uşor. Tocmai de aceea, expunerea minimă la temperaturi ridicate şi la razele UV din timpul toamnei şi iernii te vor ajuta să te refaci mai simplu, fără griji.
Cum recunoşti venele care sunt potrivite pentru tratament?
Intervenţia se adresează exclusiv adulţilor şi este potrivită pentru tratarea acelor vene superficiale, cu diverse aspecte: albastre, roşii sau purpurii. Vorbim despre vene anormale, vizibile, localizate imediat sub piele şi care au dimensiuni de maximum 1,5 milimetri. Potrivite pe scleroterapie sunt şi venele reticulare, care au aproximativ 2 milimetri. În anumite cazuri, terapia poate fi recomandată şi varicelor, adică acele vene varicoase de dimensiuni mari, proeminente deasupra pielii, a căror culoare variază de la albastru închis la violet. Medicul Dana Bratu atrage atenţia să nu amâni procedura, în cazul în care ai nevoie cu adevărat de ea: venele de dimensiuni mari, iritate şi închise la culoare necesită intervenţii chirurgicale.
Scleroterapia, procedura care nu necesită anestezie
În cele mai multe cazuri, scleroterapia tratează între 50 şi 80% din vase şi necesită mai multe şedinţe, efectuate la o distanţă de câteva săptămâni. În orice caz, vei fi programată la o astfel de procedură doar în urma unui consult în cadrul căruia medicul va evalua problemele şi se va orienta către intervenţia potrivită pentru tine.
„În general, durata tratamentului variază între 30 şi 45 de minute, iar numărul de vene injectate într-o singură sesiune depinde de localizarea acestora şi de condiţia medicală a pacientului. Nu vei avea nevoie de anestezie, întrucât intervenţia nu este dureroasă. Pentru a descuraja reumplerea venoasă, pacientul trebuie să stea în poziţie Trendelenburg, cu capul coborât şi cu picioarele în sus.”
(Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog)
Pentru a ajuta substanţa să se disperseze, imediat după procedură vei avea nevoie de un masaj local. Ulterior scleroterapiei, poţi sesiza echimoze şi eritem la locul injectării, reacţii care dispar în cursul următoarelor zile.
Iată cum te recuperezi rapid după intervenţie
Trebuie să mai ştii şi că imediat după intervenţie îţi vei putea relua activităţile de zi cu zi, însă medicul Dana Bratu atrage atenţia asupra câtorva aspecte cărora trebuie să le acorzi o mai mare atenţie în perioada următoare.
„Există o serie de indicaţii post-procedură, care trebuie respectate întocmai. Pe zonele injectate se vor aplica pansamente sterile, dar şi o faşă elastică, ce trebuie purtată în următoarele 48-72 de ore. În următoarele 3 săptămâni pacientul va purta ciorapi compresivi. Sunt de evitat băile fierbinţi şi efortul fizic intens, precum şi administrarea anticoagulantelor şi antiinflamatoarelor vreme de 2 săptămâni.”
(Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog)
În schimb, medicul încurajează mersul pe jos, pentru prevenirea formării cheagurilor şi pentru o recuperare mai eficientă.
Cui nu îi este recomandată scleroterapia?
Şi scleroterapia are contraindicaţii! Dacă eşti sau nu o bună candidată, vei afla tot în cadrul unui consult. Oricum, ceea ce trebuie să ştii este că procedura nu este potrivită pentru femeile însărcinate şi nici pentru cele care alăptează. Dacă eşti în această situaţie, este indicat să aştepţi minimum trei luni după naştere. Scleroterapia nu este potrivită nici pentru cei care au diabet zahăr şi nici pentru persoanele cu semne de tromboză venoasă profundă sau periferică.
Doctorul Dana Bratu a adunat cele mai populare proceduri estetice, clasice și premium, în cadrul conceptului inedit, DermaBeauty Clinique, cu peste 7.000 de pacienţi care au ales una din cele trei locaţii din ţară: două în București și una în Buzău! Pentru detalii suplimentare, intrați pe site-ul: https://dermabeauty.ro sau, pentru programări, sunați la numărul: +40319395
COMMENTS