Cum să plăteşti cu telefonul mobil la magazin. Trăim vremuri în care nu ne mai concepem viața fără telefonul mobil, un dispozitiv care a devenit parte din rutina noastră zilnică și care și-a depășit de mulți ani rolul inițial, și anume acela de simplu telefon fără fir care ne ajută să comunicăm cu familia ori cu prietenii atunci când ne aflăm în mișcare.
Smartphone-ul nu mai este demult un simplu moft, ci o necesitate. Datorită tehnologiilor pe care le înglobează și a specificațiilor sale acesta a devenit un mini computer portabil, cu care efectuăm apeluri vocale sau video, trimitem mesaje text sau audio, ne organizăm timpul și activitățile, facem fotografii și filmulețe ori cu care ne jucăm sau socializăm.
Ce este NFC și cum funcționează pe telefon
În ultima vreme am auzit din ce în ce mai mult vorbindu-se despre tehnologia NFC. Acesta este acronimul pentru Near Field Communication (n.n. – comunicare în câmp apropiat sau comunicare la mică distanță) și reprezintă un protocol standard de comunicare fără fir (wireless) între două gadgeturi compatibile, precum smaprthone-uri, dispozitive de plată (POS), televizoare Smart etc. Tehnologia poate fi folosită și la transmiterea unor fișiere, precum fotografii, videoclipuri sau alte tipuri de date.
Tehnologia NFC este oarecum similară cu cea intitulată RFID (n.n. – Radio Frequency Identification). De fapt, NFC este o ramificație a RFID, o tehnologie de care, probabil, mulți dintre utilizatorii de telefoane mobile nu au auzit, dar pe care o folosesc zilnic atunci când efectuează o plată cu un card bancar contactless. Diferența dintre cele două tehnologii constă în faptul că, pe de-o parte, NFC permite smartphone-urilor să transmită și să primească informații unu de la celălalt, în timp ce cip-urile RFID pot fi doar citite. Odată ce gadgeturile au fost împerecheate nu îți mai rămâne decât să transferi datele cu ajutorul NFC-ului. Chiar și așa, tehnologia este folosită cel mai des în cazul plăților cu telefonul, care se realizează prin intermediul unor aplicații de profil. Pentru ca transferul să se realizeze este necesar ca dispozitivele să dispună de funcția NFC și să fie conectate între ele prin Bluetooth sau prin Wi-Fi Direct.
Când și cum a apărut tehnologia NFC
Tehnologia NFC este folosită la scară largă de câțiva ani, însă cu toate acestea bazele acestei tehnologii au fost puse în anii ʼ80. Mai întâi a fost introdusă sub forma comunicării prin unde radio de tip RFID, așa cum aminteam anterior, 1983 fiind anul în care americanul Charles Walton a obținut primul patent pentru un dispozitiv care folosea RFID. După aproape două decenii, în anul 2002, giganții tehnologici Sony și Philips au încheiat un parteneriat prin care au dezvoltat noua tehnologie NFC. Doi ani mai târziu, celor două companii li s-a alăturat și finlandezii de la Nokia. Compania nordică a lansat în 2006 primul telefon mobil, denumit Nokia 6131, care a fost și primul astfel de dispozitiv care a beneficiat de tehnologie NFC. Patru ani mai târziu avea să fie lansat pe piață Nexus S, primul telefon pe care rula sistemul de operare Android, dar și tehnologia NFC.
Cât de sigură este tehnologia NFC
Utilizatorii de telefoane mobile beneficiază de una dintre cele mai apreciate, versatile și utile tehnologii cu care poate fi dotat un smartphone de ultimă generație. În același timp, având în vedere scopul pentru care a fost conceput și dezvoltat, NFC-ul dispune de un sistem de securitate foarte stabil.
Principalul avantaj pe care îl oferă tehnologia NFC este aceea că funcționează numai în condițiile în care între dispozitivele conectate există o distanță mică, de doar câțiva centimetri. Asta înseamnă că pericolul pe care îl reprezintă atacurile cibernetice este redus foarte mult pentru că, pentru ca hackerii să poată copia diverse informații bancare, ar trebui să se situeze foarte aproape de tine și de telefonul tău mobil. Mai mult decât atât, obiceiul multora dintre noi de a sta cu smartphone-ul în mână foarte mult timp face ca misiunea atacatorilor cibernetici să fie practic imposibil de dus la bun sfârșit.
La ce se mai folosește NFC pe smartphone
Tehnologia NFC a fost concepută pentru plățile contactless, însă cu toate acestea ea oferă și alte utilizări, după cum urmează: Transfer de date și pagini web între două telefoane cu NFC (fișiere, fotografii, agendă de contacte, etc.); Conectarea telefonului la alte dispozitive care folosesc NFC (televizor Smart, boxe, căști, imprimantă, etc.); Sincronizarea și conectarea smartphone-ului cu sistemul de infotainment al mașinii; Folosirea smartphone-ului pe post de sistem de identificare la accesul într-o companie sau la diverse evenimente private.
Cum să plăteşti cu telefonul în magazin
Un smartphone care este dotat cu tehnologie NFC poate fi folosit, așa cum spuneam, pentru a efectua diverse plăți în magazine întocmai cum ai folosi un card bancar contactless. Pentru a putea face astfel de plăți cu telefonul mobil trebuie înainte de toate să instalezi o aplicație dedicată tranzacțiilor de acest gen în care să înregistrezi un card bancar și datele financiare personale. Pentru telefoanele pe care rulează sistemul Android există aplicația GooglePay, în timp ce dispozitivele iOS au aplicația ApplePay. Totodată, mai există aplicații dedicate ale băncii la care ai deschis un cont, precum și aplicația de payment pe care a dezvoltat-o producătorul telefonului mobil pe care îl deții. Și în aceste cazuri, procedura va fi aceeași.
Găsește articolul întreg aici: LIBERTATEA
COMMENTS