Cum să-ți optimizezi spațiul pentru depozitare de acasă. Atunci când ne hotărâm să cumpărăm o casă nouă cu toții ne dorim ca aceasta să fie cât mai mare, cât mai spațioasă și cât mai luminoasă. Însă, în contextul în care suprafața medie a locuințelor care au fost construite în ultimii ani a urmat un trend descendent, amenajarea spațiilor mici reprezintă o adevărată provocare. Și asta deoarece este destul de dificil să găsești cele mai potrivite variante pentru a crea un design unic, care să se muleze pe nevoile tale și ale familiei tale și care să fie, în același timp, și un mediu funcțional dotat cu tot ceea ce ai nevoie.
Cum amenajezi locuințele de dimensiuni mici
Potrivit unei reguli nescrise a amenajărilor interioare, cu cât casa este mai mare, cu atât aceasta va deveni mai neîncăpătoare pentru simplul fapt că oamenii au tendința de a acumula cât mai multe lucruri. Practic, experții în domeniu spun că nevoia de spațiu din ce în ce mai mare provine dintr-un stil de viață pe care fiecare dintre noi îl alegem și încercăm să-l controlăm.
Folosește mobilier multifuncțional
O soluție excelentă care îți poate transforma spațiile în unele mult mai practice o reprezintă mobilierul multifuncțional. Aceste piese de mobilier multifuncționale pot fi un taburet cu spațiu de depozitare, o masă extensibilă cu raft interior și o canapea extensibilă, care se poate transforma în doar câteva secunde în pat și poate avea ladă/sertare pentru depozitarea hainelor din alt sezon, a păturilor, etc., scrie site-ul TheEconomicTimes. De asemenea, optează pentru piese de mobilier rabatabile (masă, pat, etc.). Singurul inconvenient al acestui tip de mobilier este faptul că, în timp, elementele componente ale sistemelor multifuncționale pot să se uzeze mai repede comparativ cu cele ale mobilierului clasic.
Depozitează pe verticală
Folosește cât mai eficient spațiul pe înălțime din casă pentru a valorifica toată înălțimea camerelor. Pentru asta construiește pe comandă dulapuri înalte până în tavan pe dimensiunile de care ai nevoie și folosește-le în detrimentul dulapurilor clasice înalte de circa doi metri deasupra cărora rămâne de obicei spațiu care este nefolosit sau este ocupat de multe lucruri care conferă un plus de inestetică încăperii. Așează pe rafturile superioare obiectele pe care le folosești foarte rar pentru ca, astfel, să nu fie nevoie să umbli des în acel loc.
Folosește uși din sticlă
Pentru a da o senzație de spațiu, montează uși cu oglindă deoarece acestea fac ca încăperile să pară mai mari, nu afectează funcționalitatea și, în plus, arată și foarte bine. În același timp, pentru a evita senzația de aglomerare pe care o dă mobilierul compact pe un perete întreg, alege mobilier în aceeași culoare ca pereții. În acest fel vei da impresia că dulapurile sunt dincolo de pereți, în afara camerei.
Valorifică spațiul de pe podea
Experții în amenajări interioare recomandă ca, în cazul locuințelor de mici dimensiuni, piesele de mobilier să aibă picioare de 10-15 centimetri. În acest fel vei putea depozita sub acestea cutii sau alte obiecte plate precum încălțămintea sau cântarul de baie. Totodată, poți depozita lucruri și sub pat sau sub alte piese de mobilă. Este de preferat ca tot mobilierul să aibă picioare pentru că astfel vei putea face curățenie mult mai ușor pe sub el. În plus, va exista o suprafață radiantă mai eficientă dacă ai încălzire în pardoseală. Singurul dezavantaj este că, în caz de inundație, lucrurile aflate sub mobilă se vor deteriora.
Exploatează spațiile înguste din casă
Spații de depozitare pot fi chiar și cele mai înguste și atipice zone dintr-o casă, inclusiv spațiul de sub scări, cel de sub trepte, precum și spațiul dintre frigider și dulapul de tip soldat și, respectiv, cel dintre mașina de spălat și perete. În toate aceste zone poți opta pentru rafturi fixe sau mobile, cu sertare mici în care să poți păstra diverse lucruri utile. Astfel de piese de mobilier se fac fie pe comandă, la o firmă specializată, fie le construiești singur.
Folosește uși culisante
O altă soluție excelentă pentru cum să-ți optimizezi spațiul pentru depozitare de acasă cu dimensiuni reduse o reprezintă ușile culisante, scrie site-ul LoveDeco.ro. Indiferent dacă le folosești în casă, în locul ușilor tradiționale, fie că optezi pentru ele la dulapuri și șifoniere, acest tip de uși reprezintă soluția ideală dacă vrei să salvezi spațiu în propria casă.
Renunță la compartimentările multiple
Pentru ca locuința ta să nu pară neîncăpătoare încearcă să oferi senzația de spațiu aerisit, iar pentru asta ar trebui să renunți la compartimentările multiple. Astfel, poți să delimitezi spațiile cu ajutorul unui perete despărțitor pe care îl poți folosi pentru depozitare, iar în acest caz pereții despărțitori cu rafturi destinate cărților sau unor cutii de depozitare reprezintă o soluție potrivită. În același timp, optează pentru spațiile deschise și realizează din bucătărie și sufragerie o încăpere de mari dimensiuni de tip „open space”.
Citește articolul integral pe LIBERTATEA
COMMENTS