O Unitate Mobilă de Transport Sânge disponibilă în România

O Unitate Mobilă de Transport Sânge disponibilă în România

O Unitate Mobilă de Transport Sânge (UMTS), un vehicul special dotat, se va putea deplasa, pe bază de solicitare, oriunde pe teritoriul României, pentru a ajuta la prelevarea sângelui și transportarea acestuia în centrele de transfuzii sau acolo unde există o urgență majoră sau o nevoie rapidă de sânge.

 

Creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și scăderea timpilor de așteptare pentru pacienții aflați în stare gravă în spitalele din țară, sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociației Donorium și Centrului de Transfuzie București. Concret, mașina se deplasează oriunde există nevoie de sânge, preluat de la centrele de transfuzie, în limita stocului.

Vara mai puține donări de sânge

În fiecare an, perioada de vară și vacanțele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se încearcă și stimularea donărilor de sânge în lunile iulie și august. De exemplu la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut cu aproximativ 30% vara trecută. Ca atare spitalele din țară sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. La Iași de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții.

 

România, pe ultimele locuri din Europa la donare de sânge

România se află pe ultimele locuri în Europa, cu un procent de aproximativ 2% oameni care donează periodic, comparativ media europeană de 10%.

37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru.

Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria. Aici, 66% dintre cetățeni participă la astfel de acțiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numără Franța, Grecia și Cipru. La polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să poți dona

Pentru ca o persoană să poată dona sânge, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani greutate peste 50Kg puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg

– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării

– să nu fi sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

 

Recomandările medicilor

O Unitate Mobilă de Transport Sânge în România. Medicii recomandă: să fiți odihniți și bine hidratați; să nu fumați o ora și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate; să nu consumați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc); o stare bună de sănatate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare; să aveți un act de identitate in original

Ce beneficii ai dacă donezi sânge

  • Investigații medicale gratuite
  • Susținerea sănătății emoționale
  • Menținerea sănătății cardiovasculare
  • Gestionarea greutății
  • Reducerea nivelului de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză
  • În funcție de orașul în care donează, donatorul de sânge mai poate primi tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau școală, decontarea cheltuielilor de transport dacă procedura se realizează în alta localitate decât cea în care acesta își are reședința, tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă este depistată o anemie în urma donărilor repetate

 

Citește articolul în întregime pe ADEVĂRUL

COMMENTS

DISQUS: 0